Зачекайте...
×

20 листопада у “Дніпро Опера” гучна прем’єра!

20 листопада у “Дніпро Опера” гучна прем’єра!

20 листопада Дніпропетровський Академічний театр опери та балету має намір здивувати глядачів та слухачів своєю новою програмою «Кращі оперні хори» (початок о 16 годині).

Прем’єра у всіх сенсах очікується гучною.

Журналіст Міського сайту відвідав репетицію нового проекту та був вражений масштабом та звучанням нової постановки. Репетиції не завадив навіть черговий варварський обстріл нашого міста рашистами. Єдине, чого не вистачало для повного потрясіння побаченим – сценічних костюмів майбутніх головних героїв вечора.

У чому ж особливість цієї прем’єри?

По-перше, такий хоровий проект у нашому оперному театрі ще ніколи не здійснювався.

По-друге, слухачів вразять кількісним та якісним змістом програми. У ній будуть задіяні хор оперного театру та його чотири солісти – Тетяна Галкіна, Віктор Мельник, Андрій Ломакович та Максим Іващук. Зрозуміло, що справа не обійдеться без симфонічного оркестру театру.

А ще у проекті братиме участь новий «підрозділ» оперного – дитячий хор. Для відбору найталановитіших і найголосистіших дітей було влаштовано спеціальні прослуховування, в результаті яких відібрали 26 найкращих юних вокалістів.

Диригентом-постановником концерту також виступає нова особа Дніпро Опери – Василь Коваль, який щойно переїхав до Дніпра, а до того багато років віддав Львівському оперному театру.

Він запропонував поставити таку програму і скомпонував її, розповівши про її підготовку таке:

– У Львівському оперному театрі я 16 років служив головним хормейстером і багато працював із хорами. Для кожного театру його хор – своєрідна візитівка. Глядач повинен не просто періодично чути хор під час опер, а й знати його «на обличчя». Тому і з’явилася ідея такої програми, для якої ми підібрали найкращі хорові партії найвідоміших та найкрасивіших опер. Програма складатиметься з двох блоків, європейської та української музики, та скомпонована за динамікою, драматургією.

Загалом у програмі прозвучить 17 хорів із оперних спектаклів. Це як опери Вагнера, Верді, Бізе з репертуару нашого театру, так і нові для слухача. Наприклад, хори з «Чарівної флейти» Моцарта, «Лоєнгріна» Вагнера, «Вкраденого щастя» Мейтуса.

З величезним натхненням готується взяти участь у новій програмі солістка Дніпро Опери Тетяна Галкіна.

– Для нашого театру це дуже цікавий і важливий проект. Хорова музика окремо рідко представлена у концертних програмах. Тому наш чудовий хор докладе всіх зусиль, щоб здивувати глядачів. Особливо важливо, що наш театр не втомлюється працювати над новими проектами у важкий для України час.

З не меншою наснагою готується до прем’єри програми «Кращі оперні хори» соліст театру Андрій Ломакович.

– Без хору оперний театр не може існувати, у довірі до хору – запорука успішного розвитку театру, – зазначає він. – У нашій музичній консерваторії – сильна хорова кафедра. Для її студентів така програма – стимул удосконалювати свій талант, мріяти та здійснювати свої мрії. І для театру поява такої програми – це також новий етап. У нашому репертуарі є концерти симфонічної, італійської, французької музики і цей перелік органічно доповнить концерт оперних хорів.

У “Дніпро Опера” планують, що цей проект буде присутній у репертуарі довгий час – звичайно ж, із змінами та доповненнями у програмі. Благо, світова та українська оперна спадщина велика, і легко дозволить оновлювати програму.

Партнери

Медіа партнери